• Вазелін: не панацея, а отрута

  • Вівторок, 27 березня 2018 року

Понад 150 років у нашій країні використовували вазелінову мазь, її застосовували як рятівний засіб у різноманітних випадках. Однак у ході наукових досліджень було виявлено, наскільки небезпечний вазелін. Про це та про 6 натуральних засобів, якими можна його замінити, читайте далі.

Спочатку вазелін вважався лікарським і косметичним засобом, проте наукові дослідження показують, що в дійсності він не має таких властивостей. Існують щонайменше 4 причини, через які необхідно відмовитися від використання вазеліну.

Чому небезпечний вазелін

Вазелін отримують із викопного палива

У 1859 році на нафтовій вишці вперше виявили парафіноподібну речовину, із якої згодом почали отримувати вазелін. Речовина, що представляє собою густу і темну масу, збиралася на з'єднаннях насоса під час процесу видобутку нафти. Час від часу її потрібно було зіскрібати, щоб не допустити несправності бурової установки. Деякі працівники, які охрестили цю речовину «стрижневим воском», виявили, що вона допомагає лікувати порізи й опіки.

Залишаючись побічним продуктом нафти, сьогодні вазелін переганяється та перетворюється на безбарвний гель без запаху. Використання вазеліну не тільки шкідливе для шкіри, воно ще й опосередковано підтримує екологічне руйнування, викликане бурінням нафти і спалюванням викопного палива.

Вазелін — канцерогенна речовина

Вазелін складається із суміші вуглеводнів — групи органічних сполук, до складу яких входить водень і вуглець. Хоча технічно це натуральна речовина, але не всі продукти, які дає природа, приносять здоров'ю користь (наприклад, формальдегід).

За рейтингом EWG вазелін має 4-й клас небезпеки, він дуже чутливий до забруднення поліциклічними ароматичними вуглеводнями (ПАВ). Вплив ПАВ може здійснюватися за рахунок вдихання продуктів неповного згоряння вугілля, масла, дерева і парафінових воскових свічок, але ПАВ можуть також проникати в організм через шкіру. Коли ПАВ потрапляють в організм, вони накопичуються в нирках і печінці. Із більш ніж 100 видів ПАВ 15 для людини є канцерогенами.

Творці вазеліну заявляють, що їхній продукт очищений і не містить речовин, здатних викликати рак. Але чи варто ризикувати?

Вазелін створює непроникний бар'єр на шкірі

Вазелін може протистояти сухості шкіри, бо щільний гель створює бар'єр, який захищає від таких зовнішніх факторів, як повітря, вода і бактерії.

Цей гідрофобний щит зменшує витрати трансепідермальної води більш ніж на 98%. Він не дозволяє шкірі дихати і фактично тим самим висушує її.

У тематичному дослідженні, опублікованому у 2000 році, було виявлено, що в дітей, яким виписували вазелін для контролю системного кандидозу (вид грибкової інфекції), спостерігалося поширення інфекції. Вазелін створив поживне середовище для грибків. І тільки коли лікування вазеліном було припинено, симптоми повернулися до вихідного рівня.

Вазелін не живить шкіру

Хоча вазелін використовується більше 100 років для лікування сухої шкіри, однак він не має ніяких лікувальних або цілющих властивостей.

Якщо шкіру спершу не очистити і не зволожити, то нанесення навіть товстого шару «нафтового желе» (вазеліну) не зможе вилікувати її сухість. Фактично, регулярне використання вазеліну позбавляє шкіру її власної вологи.

Вазелін — не панацея для лікування шкіри, існує безліч більш безпечних, натуральних і ефективних засобів.

Чим замінити вазелін — шість здорових альтернатив

Олії — ідеальний варіант для будь-якого типу шкіри, навіть жирної. Весь фокус у тому, щоб правильно підібрати олію, потрібну вашій шкірі, і правильно її наносити.

Є 3 правила. Перше — наносьте олії тільки на очищену, обов'язково вологу шкіру. Друге — попередньо нагрійте олію в долоні. Третє — не використовуйте занадто багато олії. Ідеальний варіант: капнути декілька крапель на долоню, розтерти, нагріваючи, і легкими рухами нанести на шкіру. За необхідності можна повторити.

Олія ши

Ця олія використовується протягом століть народами Західної Африки, щоб живити шкіру під час дії посушливого клімату. Вона працює як зволожуючий, пом'якшуючий та захисний засіб.

Олія ши є складним ефіром, збагаченим кальцієм, залізом, магнієм, марганцем, цинком, міддю, калієм, жирними кислотами та вітаміном Е. Вона відома своїми протизапальними властивостями. Олія ши містить цінні антиоксиданти та кілька катехінів. Ця суміш жирних кислот, поживних речовин і фенолів допомагає зволожити суху шкіру, утворюючи на ній нежирний та дихаючий бар'єр.

Олія какао

Олія какао є пом'якшувальним і захисним засобом, і до всього має чудовий аромат шоколаду. Вона складається з багатьох жирних кислот і антиоксидантів, у тому числі катехінів, галової кислоти, антоцианідінів і проантоцианідінів, які мають протизапальну дію. Доведено, що ця унікальна суміш поліфенолів сприяє підвищенню тонусу шкіри, еластичності та виробництву колагену. Олія какао використовується як антивікова мазь, що утворює тонкий бар'єр на шкірі.

Олія манго

У кісточках манго містяться пальмітинова, стеаринова та олеїнова омега-3 жирні кислоти. Ця олія глибоко проникає у шкіру та зволожує її.

А тепер розповімо і про інші, неолійні засоби:

Вівсянка

Подрібнена вівсянка забезпечує м'яке очищення і глибоке зволоження сухої, подразненої шкіри. Вівсянка містить вітамін Е, жирні кислоти, антиоксиданти і полісахариди, які лікують шкіру, заспокоюючи запалення і згладжуючи тонкі лінії та зморшки.

Дрібні частинки з натуральної пудри вівсянки утворюють в'язкий бар'єр. Висока кількість крохмалю і цукрів, що містяться у вівсі, дозволяє утримувати воду, створюючи по суті другу шкіру, яка має як гідратуючі, так і захисні властивості.

Корінь живокосту

Рослина живокіст (Symphytum officinale) має безліч корисних властивостей. Його коріння, зокрема, містить невелику кількість аллантоїну — потужної органічної сполуки, завдяки якій середній шар шкіри (дерма) відчуває заспокійливий і цілющий ефект. Живокіст допомагає виліковувати зовнішній шар шкіри, стимулюючи формування здорової тканини. Алантоїн має здатність поглинати вологу.

Настій живокосту ідеально підходить для людей із чутливою шкірою. Щоб зробити лікувальний бальзам, змішайте порошок кореня живокосту з олією-основою.

Бджолиний віск

Бджолиний віск — це природний засіб для догляду за шкірою. Він містить понад 300 елементів, у тому числі моноефіри, диефіри, жирні кислоти і вуглеводні. Часто використовується в якості ключового інгредієнта у бальзамах для губ, кремах для рук і зволожуючих кремах. Бджолиний віск — чудовий зволожувач, який поглинає воду з повітря і доставляє її у шкіру.

Бджолиний віск також утворює захисний дихаючий бар'єр і не забиває пори. У порівнянні з покупними бар'єрними кремами, бджолиний віск був визнаний кращим засобом для лікування шкіри у 98% випадках.

Тут ви можете дізнатися, як своїми руками зробити натуральний бальзам на основі бджолиного воску.

Підписатися:

Social comments Cackle

загрузка...