• Яблучний оцет від прищів: чи дійсно він допомагає?

  • Понеділок, 17 грудня 2018 року

Яблучний оцет — унікальний і повністю натуральний засіб, що має безліч різних способів застосування: від прибирання в будинку до усунення різних проблем зі шкірою.

Яблучний оцет має особливі антимікробні властивості, тому він — чудовий засіб для чищення. Він також допомагає від болю у суглобах і заспокоює неприємні відчуття від сонячних опіків. А прийом оцту всередину (0,5–1 ч.л. на склянку води) залужнює організм, покращує обмін речовин і допомагає скинути вагу. Ополіскування розчином оцту робить волосся блискучим і полегшує розчісування. Безліч застосувань яблучного оцту роблять його незамінним засобом у кожному будинку.

Вплив яблучного оцту на акне не було ретельно досліджено в лабораторії, проте існує кілька доказів того, що його застосування дійсно зменшує кількість прищів. Як яблучний оцет робить шкіру здоровою?

Біоактивні компоненти яблучного оцту

Яблучний оцет є побічним продуктом ферментації яблук, цукру і диких дріжджів. Він містить численні з'єднання, які корисні для шкіри:

Пектин. Цей інгредієнт часто використовується для виготовлення саморобних джемів. Дослідження 2011 року показало, що пектин, отриманий з яблук, може мати антивікову дію, стимулюючи епідермальний ріст.

Вітамін B3 (також відомий як ніацин або ніацинамід) звужує пори, усуває нерівний тон шкіри і тонкі зморшки. Під час дослідження, проведеного у 1995 році, було встановлено, що під час лікування акне вітамін B3 настільки ж ефективний, як і кліндаміцин-гель.

Вітамін B5 (пантотенова кислота) покращує процес загоєння ран.

Вітамін B7 (біотин) зміцнює волосся та нігті, а також необхідний для здоров'я шкіри. Відомо, що нестача біотину призводить до екземи та інших видів запалення.

Вітамін С — потужний антиоксидант, допомагає призупинити фізичні ознаки старіння. Окрім того, він необхідний для біосинтезу колагену, основного структурного білка, який допомагає відновити еластичність шкіри, прискорити загоєння ран і зберегти здоров'я клітин шкіри.

Магній. Дослідження магнієвої солі Мертвого моря показало, що магній покращує захисну функцію шкіри, зменшує запалення і покращує зволоження.

Яблучний оцет бореться з бактеріями, що викликають акне

Натуральний яблучний оцет здавна використовується для знищення мікробів, бактерій і вірусів. Яблучний оцет — це набагато м'якший варіант, ніж класичний білий дистильований оцет, однак він містить оцтову, молочну, лимонну і бурштинову кислоти — і всі вони борються з бактеріями, що викликають прищі.

Основний очищуючий компонент оцту — оцтова кислота — допомагає дезінфікувати шкіру. Під час дослідження 2012 року було виявлено, що оцтова кислота, змішана з ефірними маслами, зменшила прояв акне на 75%.

Класифікована як альфа-гідроксикислота (AHA), молочна кислота створюється в яблучному оцті під час ферментації цукрів. Під час дослідження 2002 року було виявлено, що вона зменшує запальні прояви і кількість комедонів.

Лимонна кислота, яка міститься у фруктах і овочах, широко використовується в косметичній промисловості. Під час дослідження 2016 року було виявлено, що в поєднанні з оксидом цинку лимонна кислота здатна зруйнувати Propionibacterium всього за 24 години після місцевого застосування.

Потужна протизапальна бурштинова кислота являє собою коротколанцюгову жирну кислоту, яка, як було показано, пригнічує ріст бактерій P. acnes як за вживання всередину, так і при місцевому нанесенні.

Яблучний оцет допомагає прибрати наслідки вугрового висипу

Після вугрів можуть залишитися червоні, фіолетові або коричневі плями на шкірі. Незважаючи на те, що існує багато натуральних домашніх засобів для позбавлення від них, у важких випадках доводиться застосовувати дермабразію, хімічний або лазерний пілінг для видалення верхніх шарів шкіри.

Використання органічних кислот для видалення наслідків вугрової висипки є м'якшим способом очистити пошкоджену шкіру і оголити здорові нижні шари.

Під час невеликого дослідження 2010 року вчені проаналізували вплив чистої молочної кислоти (концентрація 92%) в якості хімічного засобу для видалення рубців і знебарвлення наслідків акне. Учасники застосовували молочну кислоту кожні два тижні максимум чотири рази. Наприкінці тримісячного періоду у 14% пацієнтів спостерігалося майже повне покращення стану шкіри (понад 75% поверхні), у 43% спостерігалося значне покращення (від 51% до 75% поверхні), у 28% — помірне покращення (26%–50%), а у 14% — незначне покращення (від 1% до 25%).

Спосіб застосування

Завжди розводьте яблучний оцет перед нанесенням його на шкіру!

Яблучний оцет містить кислоти, і нанесення їх у нерозведеному вигляді може викликати опіки. Ніколи не застосовуйте яблучний оцет на відкритих ранах.

Яблучний оцет слід розводити у воді приблизно в таких співвідношеннях (залежно від типу шкіри):

  • жирна шкіра — 1:1;
  • нормальна шкіра — 1:2;
  • суха шкіра — 1:3;
  • чутлива шкіра — 1:4.

Спочатку зробіть невеликий тест, який допоможе зрозуміти, як шкіра відреагує на оцет. Для цього просто нанесіть невелику кількість розведеного оцту на чутливу ділянку, таку як внутрішня частина зап'ястя або за вухом. Якщо після нанесення з'являються неприємні відчуття, негайно змийте. Якщо все в порядку — залиште на 24 години. Якщо після цього не з'явилася реакція, можна сміливо використовувати оцет на шкірі обличчя.

Деякі люди вважають за краще використовувати розчин оцту для точкового лікування, у той час як інші протирають їм все обличчя, як тоніком.

Якщо у вас є побічна реакція на яблучний оцет, спробуйте замість зовнішнього нанесення додавати його у воду для пиття: це також допомагає позбутися прищів.

Який яблучний оцет використовувати?

Рекомендується використовувати тільки натуральний, непастеризований, органічний яблучний оцет.

Читайте далі:

Кавовий крем — натуральний засіб від зморшок і темних кіл під очима

Петрушка допоможе позбутися прищів та акне

Банани — простий засіб від прищів, бородавок та сухості шкіри

Як зменшити зморшки за допомогою натуральних масок

Підписатися:

Social comments Cackle

загрузка...