• Сурикати - забавні мешканці Калахарі

  • Аліна Танько | Велика Епоха
    Середа, 16 березня 2011 року
Сурикати - ссавці сімейства мангустових, місця проживання - посушлива кам'яниста місцевість Південної Африки, південно-захід Анголи, Намібія та Ботсвана.

Деякі сурикати живуть в гірських районах, захистками для них у цьому випадку є невеликі скелясті печерки. Як риючі тварини, сурикати риють нори в кам'янистому ґрунті Калахарі або користуються залишеними норами африканської земляної білки. Розмноження паразитів в норі призводить до того, що сурикатам властива часта зміна осель, при цьому нове поселення може виявитися в 1-2 км від старого.
 
Сурикати ведуть денний спосіб життя, в теплий день вони гріються на сонці. В їжі віддають перевагу комахам, а також зміям, ящірам, павукам, багатоніжкам і скорпіонам, до отрути останніх сурикати мають імунітет.

Як високоорганізовані тварини, сурикати об'єднуються в колонії, що складаються з двох-трьох сімейних груп по 20-30 особин. Кланам сурикатів властива ворожнеча за території, на "межі" яких відбуваються битви, які нерідко закінчуються плачевно: при захопленні нори, в якій знаходилися дитинчата ворогуючого клану, вони будуть вбиті.

День сурикати починають з очищення свого житла, потім виходять на полювання,  опівдні відпочивають в тіні, після чого знову виходять на пошуки їжі, повертаючись в нору до заходу сонця. Для «розмов» сурикати використовують 10 звукових поєднань, при цьому їх мова складається з 20 «слів». Деякі сурикати придатні для утримання в будинку, їх відносять до тварин, які найбільш стійкі до хвороб.

У 2005-2008 рр.. був відзнятий документальний телесеріал про сурикатів під назвою «Маєток сурикатів» (англ. Meerkat Manor), який дозволив заглянути в життя цих дивних тварин, що проживають у спекотній і випаленій сонцем Калахарі.
 
{mospagebreak}
Підписатися:

Social comments Cackle

загрузка...