• Найрідкісніші тварини: Бамбуковий ведмідь – панда

  • Ганна Аллен | Велика Епоха
    Понеділок, 27 грудня 2010 року
Найрідкісніших тварин, великих панд, виявляється, на нашій планеті залишилося всього 700 особин. І їм загрожує повне зникнення. Як врятувати цих симпатичних неповоротких тюхтіїв з білою головою і чорними вухами? Колись ці милі й зворушливі ведмеді в «окулярах» мешкали майже на всій території Китаю та В'єтнаму. Але масова вирубка лісів поставила їх на межу виживання, і вони стали рідкісними тваринами. Більшість панд живе під охороною на південному заході Китаю у національних заповідниках.

Стосовно дивовижного забарвлення цих найрідкісніших тварин є стародавня китайська легенда про те, як вони його отримали. Одна дівчинка, яка дружила з ведмедями, померла, і панди дуже сумували. Вони плакали і терли очі лапами. Так і був перенесений темний колір лап на їхні очі. Ведмеді від горя обняли себе і вийшли відмітини чорного кольору на вухах, плечах і задніх лапах.

Панди живуть у густих бамбукових лісах. Протягом усього року ліси, що знаходяться в гірських районах, оповиті низькими хмарами і щільною імлою. У неволі панди живуть до 30 років. Скільки вони живуть у природі, точно невідомо, але менше, ніж у заповідниках. Харчуються листям і пагонами бамбука. Іноді ці самі рідкісні тварини поїдають й інші рослини, фрукти, кору дерев і навіть рибу, якщо вдається її зловити.

Але основна одноманітна й малопоживна їжа – це бамбук. Щоб насититися, вони змушені з'їдати до 18 кілограмів бамбука на день. А бамбук – неймовірно цікава рослина! Багато його видів ростуть дуже швидко. Бамбук, який виріс із насіння розростається до цілого гаю. Потім він зацвітає і, давши насіння, гине весь гай. Для утворення пагонів із насіння потрібно до 3 років. Квітучий бамбук пророкує злидні й без того найрідкіснішим тваринам.

Найбільш небезпечні вороги панд – червоні вовки, а також люди, які вирубують ліси, полюють за цінним хутром, несучи цим загрозу повного знищення.

У дикій природі панди живуть поодинці й зустрічаються лише раз на рік у шлюбний період. Зазвичай самка приносить одного сліпого, голого і безпорадного дитинча. Очі у ведмежати відкриваються через 30 днів. Новонароджений – рожевий, наче порося. Панда-крихітка важить вусього 175 грамів. А через три тижні після народження ведмедик набуває «фірмових окулярів» і чорного забарвлення лап і вух. У два місяці дитинча важить у 20 разів більше, ніж при народженні. Дитинчата залишаються з пандою-мамою до трьох років.

Так, пандам, які живуть в умовах дикої природи, не позаздриш. Людина освоює все більше їхніх територій, тож у короткий шлюбний період, що триває лише три дні, панди не встигають знайти собі пару. І залишаються без потомства. Тому кожен новонароджений – велика цінність і радість. Якщо людина припинить вирубку лісів, або відведе більше територій під заповідники, у найрідкісніших тварин буде більше шансів вижити.
 
Панда – національне надбання Китаю, символ миру і дружби. Тому в 1995 році китайський фермер, який застрелив велику панду і намагався продати її шкуру, був засуджений на довічне ув'язнення. Панда належить до найбільш рідкісних тварин і занесена до Червоної книги.
 
 
 
Підписатися:

Social comments Cackle

загрузка...