Рецензія: «Дежа вю» (Deja Vu) (кадри з фільму)

«Дежа вю» вважається обманом свідомості... а що, якщо це не так?

Дензел Вашингтон за «Дежа вю» не отримає «Оскара», хоча і зіграв одного з найдостовірніших копів за останні роки. Фото: kinokadr.ru
Дуг Карлін - агент Бюро з контролю за алкоголем, тютюном і вогнепальною зброєю. Ця масонська організація іноді, в хвилини особливого натхнення, бореться і з терористами. А тут - якраз відповідний випадок: у Новому Орлеані висадили корабель, загинуло понад 500 чоловік. Серед них - поліцейський при виконання. Але це - не головне: серед них - чорношкіра красуня, на яку протиприродно «западає» Дуг Карлін. Агент підозрює, що її убили раніше, але підкинули на місце теракту, щоб замаскувати під смерть від теракту. Але, виходить, вбивця заздалегідь знав про вибух? Який у всьому цьому сенс? Щоб відшукати його, Карліну доведеться упірнути в минуле за допомогою унікальної апаратури ФБР, проникаючої крізь стіни і дні.

У минуле впірнав багато хто. Тоні Скотту вдалося це зробити з такою витонченістю, що навіть не віриться: вже такий незграбний він був у своїх останніх фільмах! Машина часу неможлива з логічної точки зору. Спроби пояснити механізм її дії заводять режисерів і сценаристів в болото, з якого немає виходу. Єдиний достовірний спосіб тут - зізнатися: так, ми не знаємо, як вона працює, але вона працює! Саме так і вчиняє Тоні Скотт, який відразу знімає майже всі питання до нього по частині достовірності.

А по частині видовища питань зазвичай і не буває. Ідей у Скотта вистачає: він уміє вивернути найбанальнішу ситуацію таким чином, що найдосвідченіший кіноман приймає її за одкровення. Ось побачите: геніальна сцена гонитви за машиною, яка їде перед машиною Дуга Карліна чотири дні тому, а він одним оком бачить минуле, а іншим сьогодення, - ця сцена увійде до чергового «Дуже страшного кіно».

Дензел Вашингтон за «Дежа вю» не отримає «Оскара», хоча і зіграв одного з найдостовірніших копів за останні роки. Тоні Скотта теж навряд чи чекають особливі лаври за цей фільм: таке кіно зазвичай отримує якісь статуетки за звук і монтаж і задовольняється тим, що благополучно патрає касу. Є, проте, людина, для якої «Дежа вю» може стати віхою: Паула Паттон, в побитому вигляді до непристойності схожа на Холлі Беррі, раніше в великобюджетному кіно не знімалася.

Режисер: Тоні Скотт.
Сценарій: Біл Марсилій, Тері Россі.
У головних ролях: Дензел Вашингтон.