Фотоогляд: Традиційні китайські бойові мистецтва: така подія буває раз в житті

2 серпня відбулось відкриття Міжнародного змагання з бойових мистецтв, організованого телебаченням «Нова династія Тан», ця подія привабила близько тисячі глядачів. Родзинкою церемонії стала демонстрація бойових мистецтв майстрів кун-фу з Тайваню. Люди, що займаються кун-фу, заявили: «Всі фахівці знають, що такі блискучі виступи, як-от сьогоднішній, важко побачити навіть за 100 років».

Передній ряд зліва направо: Лінь Лі-Мао (стиль Ліннань Цюаньшу), Хо Го-Чжао (школа Удан Чжуннань), Сяо Цжи-Фу (стиль Чжаобао Тайцзицюань), Цзі Шаохуа (стиль Бацзи-цюань), Шень Мао-Хуей (північно-шаолінський стиль «довгий кулак»). Фото представлене Лянь Лі
У відкритті церемонії взяло участь 39 груп і 223 учасники, у всіх був піднесений настрій. Вони вітали своїх вчителів традиційним способом, склавши кулаки напроти грудей, щоб виразити «пошану до вчителя і вчення».

Близько тисячі глядачів, включаючи безліч фанатів бойових мистецтв, ЗМІ, - всі гаряче вітали 9 виступів майстрів кун-фу.

Майстер Ло Мань Кам школи Вінь-чун кун-фу першим піднявся на сцену. Поряд з трьома майстрами, разом із зіркою міжнародного класу Лі Сяолуном Ло був улюбленцем преси. Він привітав аудиторію і розповів про те, як в 1940-і роки він носив стандартний одяг для заняття бойовими мистецтвами, схожий на той, що одягав Брюс Лі: білий верх і чорні брюки з поясом. Ло, таким чином, дозволив глядачам переміститися в часі, щоб вони відчули традиційний дух бойових мистецтв.

Ло навчав безліч китайських і західних учнів. Він продемонстрував комплекс, який включає 108 рухів. Кожен жест і кожен рух наповнено силою, в той же час рухи плавні. Вони демонстрували якусь внутрішню силу, що присутня в кожному русі. Ці вправи мають великий оздоровчий ефект і здатні захистити від противника.

Майстер Тайцзицюань Цзен Сян-Цзи стилю «Співаючий журавель» не зміг взяти участь, унаслідок травми ноги, але надав гідну заміну в особі свого учня, що продемонстрував стиль «Кулак співаючого журавля». Рухи рук учня були дуже граціозними, нагадуючи крила співаючого журавля. Виступ був наповнений енергією. Це було рідкісне видовище, яке можна побачити лише в Тайвані.

Тайванський стиль Ліннань Цюаньшу був представлений Лінь Лі-Мао, який практикує традиційні бойові мистецтва майже 30 років. Він продемонстрував стиль Чжоу «кулак в оберті», що відрізняється жорсткістю, силою та швидкістю.

Майстер школи Удан Чжуннань, Хо Го-Чжао, в своїх 85 років продемонстрував «п'яний кулак» в неймовірному традиційному ритмі. Багато майстрів високо оцінили його виступ. Згідно з легендою, школа Удан перейняла стиль «П'яний кулак», або «П'яний архат», у майстра Чжан Саньфен, прозваного «Досконалим вогненним драконом». Рухи рук виглядають розхитано, але на ділі для їх виконання необхідна концентрація тіла і розуму.

#img_gallery#
Засновник дослідницької асоціації стилю У Тайцзі (У Ши Тайцзицюань) Хо Цзе-Чуань навчився стилю «Оманливий кулак» (Міцзун Цюань) у свого батька. Він почав навчатися стилю Кулак У Тайцзі в Гонконзі у майстра Нг Гун І, пройшов церемонію священного посвячення. Він є старшим послідовником стилю Кулака У Тайцзі в Тайвані. У його демонстрації стилю Кулака У Тайцзі кожен жест і кожен рух чітко загострені або ж плавні, але також зосереджені та гнучкі. Рухи щомиті змінювалися, так, що у всієї аудиторії переймає дух, і весь час тримали глядачів у напрузі.

Майстер школи Бацзи-цюань, Лі Шаохуа, послідовник майстра Цзи Юнь-Лун, єдиний прямий послідовник стилю Цзи (Восьми досконалих кулаків). Він продемонстрував справжній стиль Бацзи-цюань, суть техніки якого полягає в зборі енергії та її вивільненні. Це було просто і цілеспрямовано, і повністю розкрило істинний стиль, що характеризується жорсткими й близькими атаками. Експерти з глядацької аудиторії високо оцінили його майстерність.

82-річний послідовник стилю Фуцзянь Юнчжунь Тайцзицюань Хе Шань-Фа продемонстрував «Молот Трьох Кроків», який є одним з трьох основних видів зброї кун-фу в Тайвані. Мистецтво володіння ним вважалося давно загубленим. Він відродив цей стиль і розповсюдив його, у тому числі і на материковому Китаї. Цей молот зазвичай виглядав як палиця 10 футів (3 метри). У стилі використовується енергія з Даньтянь (точка на 5 сантиметрів нижче пупка, де розташований енергетичний центр) і талії, яка немов вісь передає енергію в зброю, додаючи їй пружинячу і вібраційну силу.

Майстер школи Шаолінь Чаньцюань, Мао Хуей, один з п'яти тигрів школи Хань, був лише як віце-голова комітету змагання через свій похилий вік. Зате виступили одні з його найкращих учнів Бай Шен Вень і Лян Тежунь. Бай продемонстрував традиційний стиль Північного Шаоліня «Довгий Кулак Ерлу Мейфу».

Останній виступ був представлений членом комітету Лі Юфу. Коли він з'явився на сцені, глядачі буквально застигли від захоплення. Він привітав глядачів складеними долонями, показавши свою скромність. Лі продемонстрував «Швидкий крок тайцзи», який був переданий шандунским майстром Чен Цзишеном. Він використовував техніку швидкого кроку, щоб продемонструвати 108 стародавніх рухів.

Під час демонстрації погляд Лі був зосередженим і ясним. 108 рухів зливались в один без будь-яких пауз. Сила виражалася в переходах, ударах і рухах ніг. Таким чином, ця секретна техніка була продемонстрована всім любителям бойових мистецтв. Навіть майстри дивилися з шанобливою увагою і кивали на знак схвалення.

Після блискучих демонстрацій юні майстри відчули незвичайну винятковість цієї події. Багато китайців та іноземці підходили до сцени, щоб зробити кілька знимків, і не хотіли йти. Майстер стилю У Тайцзицюань, Хо Цзе Цзюань, відзначив, що всі представники Тайваню були майстрами високого класу. Вистава була прекрасною, особливо вражала різноманітність стилів. Це змушувало відчувати «досконалість», а також відчуття «братерства». Незважаючи на те, що всі учні були з різних шкіл, їм було чому повчитися один в одного.