• Побережжя зимової Феодосії зайняли лебеді

  • Володимир Бородін | Велика Епоха
    Понеділок, 10 березня 2008 року
Лебеді шипуни і кликуни освоюються на пляжах Феодосії у зимовий час. Місцеві жителі вважають пернатих за свою окрасу та із задоволенням приходять помилуватися й погодувати їх. При цьому птиць ніхто не лякає і не ганяє. Лебеді, своєю чергою, поводяться як ручні - не щипаються і не нападають, проте чіпати себе все ж не дозволяють.

Як повідомляють фахівці Карадазького природного заповідника тижневику «Боспор», у Великій Феодосії щороку зимує до 1000 особин лебедів-шипунів і кликунів. Хоча інколи на зимівлю прилітає не більше 100 птиць.

Лебеді не поспішають до Феодосії, якщо в Криму немає лютих морозів. Відносно м'якими зимами корму в місцях скупчення вистачає, тому добувати харч - підводні частини рослин, що становлять 90% усього раціону птиць, - не складно, і переліт цих прахів через Феодосію не набуває масовості.

На пляжах Феодосії переважають лебеді-шипуни. Їх легко відрізнити за червоним дзьобом, нахиленою вниз головою та високо складеним крилам. Шипун дещо більший за свого побратима-кликуна, вага його становить від 8 до 13 кг. На відміну від кликуна, під час плавання він часто згинає шию у вигляді букви S. Зігнута шия шипуна, довша за яку в пташиному царстві лише шия рожевого фламінго, товща, а тому на відстані здається коротшою, ніж у кликуна.


Окрім того, контур спини у шипуна кутастий, а не округлий, як у кликуна. На льоту шипун не видає гучних трубних звуків, а під час помахів крил здалека чути характерний скрип великого махового пір'я. Коли дратується, то видає характерний шиплячий звук, через який і одержав свою назву. Зблизька легко відрізнити за великим наростом (шишці) біля лоба.

Кликун летить, витягнувши шию, із нечастими, але сильними помахами крил, що утворюють характерний звук. По землі ходить неохоче і рідко виходить на суходіл. Голос гучний, трубний, чутний на дуже великій відстані. Кликун вельми обережний, майже завжди тримається на широких водних просторах далеко від берегів. Разом з тим, це сильна й хоробра птиця, що самовіддано захищає пташенят; удар її крила може переламати руку дитяти або підлітка. Забарвлення оперення самця і самки сніжно-біле, вуздечка й дзьоб жовті або жовто-оранжеві, лапи чорні.
Підписатися:

Коментарі