• Досьє: Джет Лі / Jet Li

  • Epoch Тіmes Україна | Велика Епоха
    Неділя, 23 березня 2008 року
Голлівудський актор китайського походження.

Дата народження: 26.04.1963
Сфера діяльності: Спорт, Кіно
Повне ім'я: Джет Лі (Jet Li
)
Місце народження: Пекін, Китай

Біографія

Джет Лі (справжнє ім'я Лі — Лянцзе). Народився у 1963 році в Пекіні. Восьмилітнім хлопчиком він почав займатися ушу в пекінській любительській спортивній школі. Після трьох років наполегливих тренувань в 1974 роки він став членом Пекінської збірної, і в тому ж році став чемпіоном КНР серед хлопчиків з багатоборства і комплексів з мечем-дао.

У цьому ж році він представляв Китайську Народну Республіку на іграх Доброї Волі в США і його програма-поєдинок була відмічена президентом Ніксоном.

У 1975 на 3-ій спартакіаді народів КНР в розділі «ушу» він став чемпіоном з багатоборства, комплексів без зброї, першого офіційного комплексу із списом і комплексом з мечем-дао. У 1977 — чемпіон Китаю із стилю «довгий кулак» і комплексом з мечем-дао. У 1978 — чемпіон КНР з багатоборства, першого офіційного комплексу без зброї, комплексом з мечем-дао. У 1979 на 4-ій спартакіаді народів КНР — чемпіон з багатоборства ушу, першого офіційного комплексу без зброї, комплексу з мечем-дао, показових поєдинків.

З 1982 року у віці 18 років почав свою кар'єру в кіно, зігравши головну роль в серіалі Монастир Шаолінь режисера Ченга Хсін Йена. Першу і третю серії цього серіалу без перебільшення можна назвати одним з кращих художніх фільмів, знятих про Шаолінь, враховуючи той факт, що знімався він без застосування спецефектів.

Третя частина цього серіалу демонструвалася по вітчизняному телебаченню в програмі «Навколо світу» під назвою Бойові мистецтва Шаоліня. На відео цей фільм відомий, як «Арахан — буддійський чернець».

Для багатьох цей фільм став візитною карткою Джета Лі. Широко відомий також документальний фільм про легендарний монастир з участю Лі Лянцзе. У цьому фільмі він спілкується з майстрами Шаоліньського Ушу, які нині живуть, і демонструє комплекс «п'яного» меча. Саме за свою високого рівня техніку і швидкість він отримав прізвисько Джет — Реактивний. Знявшись більш ніж у 25 азіатських фільмах, Лі вирушив підкорювати Голлівуд... Джет Лі за свою 20-тилітню кар'єру кіноактора знявся у 32 художніх фільмах.


Фільмографія Джета Лі

2007 Війна (War)
2006 Безстрашний (Fearless)
2005 Подіни - ланцюговий пес (Danny the Dog)
2003 Rise to Honor (голос)
2003 Від колиски до могили (Cradle 2 the Grave)
2002 Герою (Ying xiong)
2001 Протистояння (The One)
2001 Поцілуй дракона (Kiss of the Dragon)
2000 Ромео повинен померти (Romeo Must Die)
1998 Смертельна зброя 4 (Lethal Weapon 4)
1998 Хітмен (Sat sau ji wong)
1997 Американські пригоди (Wong Fei-hung chi saiwik hung si)
1996 Чорна маска (Hak hap)
1996 Король пригод (Мо him wong)
1995 Таємний агент (Gei ba ba de xin)
1995 Ступінь ризику (Shu dan long wei)
1994 Червоний дракон (Hong Xiguan zhi Shaolin wu zu)
1994 Кулак легенди (Jing wu ying xiong)
1994 Охоронець з Пекіна (Zhong Nan Hai bao biao)
1993 Два воїни (Tai ji zhang san feng)
1993 Легенда (Fong Sai-Yuk)
1993 Легенда 2 (Fong Shi Yu II: Wan fu mo di)
1993 Сталеві кігті (Wong Fei-hung chi tit gai dau neung gung)
1993 Одного разу в Китаї 3 (Wong Fei-hung tsi sam: Siwong tsangba)
1993 Служителі зла (Yi tian tu long ji zhi mo jiao jiao zhu)
1992 Одного разу в Китаї 2 (Wong Fei-hung ji yi: Naam yi dong ji keung)
1991 Одного разу в Китаї (Wong Fei-hung)
1991 Легенда про фехтувальника (Xiao ao jiang hu zhi dong fang bu bai)
1989 Майстер (Long xing tian xia)
1989 Битва дракона (Long zai tian уа)
1988 Аббат Шаоліня (Shao Lin Hai Deng da shi)
1987 This Is Kung Fu
1986 Храм Шаолінь 3: Північний і Південний Шаолінь (Nan bei Shao Lin)
1986 Народжений захищати (Zhong hua ying xiong)
1983 Храм Шаолінь 2: бійці Шаоліня (Shao Lin xiao zi)
1979 Храм Шаолінь (Shao Lin tzu)

Джерело:
Доба

Підписатися:

Social comments Cackle

загрузка...