• Пінгвіни — найбільш загартовані птахи

  • Ганна Аллен | Велика Епоха
    Понеділок, 4 червня 2012 року
Група вчених виявила в Перу останки гігантського пінгвіна, який жив на Землі близько 36 мільйонів років тому. Вивчаючи знахідку, палеонтологи з'ясували, що пращури сучасних пінгвінів не ходили у фраках, а мали сіре та коричневе забарвлення. Зріст стародавнього пінгвіна сягав двох метрів, а вага — близько 60 кілограмів.

Найбільш загартовані птахи — символ Антарктиди і живуть вони серед вічних снігів. Однак є кілька видів пінгвінів, які живуть у помірних зонах Південної півкулі й навіть у тропіках, такі як галапагоський пінгвін, який оселився біля самого екватора в Еквадорі. Але все ж ці птахи більше відомі тим, що зуміли освоїти найсуворіший клімат на Землі, де температура опускається до мінус 60 градусів і буяють люті урагани.

Різновид найбільш загартованіших птахів налічує сімнадцять видів. Найбільший з пінгвінів — імператорський, його зріст досягає 120 сантиметрів, а вага — 40 кілограмів. Але якби він став за зростом в шеренгу всіх відомих видів, то опинився би десь посередині. А найменший пінгвін називається «малий» через те, що його зріст — 40 сантиметрів. Пінгвіни дуже дружні птахи, у холод вони тісно притискаються плече до плеча і разом переживають холоднечу.

У таких екстремальних умовах найбільш загартовані птахи примудряються ще й пташенят виводити. Імператорський пінгвін відкладає одне яйце, а більш дрібні птахи по два — три яйця. Імператорські пінгвіни підійшли до справи висиджування пташенят з розумом: вони кладуть собі яйце на лапи, прикриваючи його пуховою складкою шкіри на черевці. Спочатку яйце зігріває пінгвін-мати, а потім пінгвін-батько, тоді як мати йде полювати. За весь період висиджування, а він триває близько двох місяців, пінгвін-батько нічого не їсть і втрачає половину своєї ваги.

Пташеня з'являється на світ, коли настає полярна весна, яка приносить удосталь їжі. Пінгвін покритий густим пухом. Щойно малюки підростають, як батьки відправляють їх у «дитячий садок» для пінгвінів. Там за малюками доглядають дорослі, охороняючи їх від хижаків. Пінгвіненята ростуть швидко і їдять із хорошим апетитом. Малюк їсть на обід шість кілограмів риби і ще вимагає добавки! У п'ятимісячному віці дитинчата найбільш загартованих птахів уперше самі відправляються в море.

Пінгвіни не вміють літати, але на суші вони можуть проходити до двох кілометрів за годину. Відстань, яку може пройти імператорський пінгвін без відпочинку, становить до 100 кілометрів. Найбільш загартовані птахи — чудові плавці. Їхнє пір'я щільно прилягає до тіла й схоже на луску риб, а товстий підшкірний шар жиру утворює ідеальний захист тіла у крижаній воді. У здатності пірнати пінгвіни не поступаються багатьом тваринам, вони опускаються під воду на кілька десятків метрів, ганяючись за рибами й кальмарами. Безумовно, стихія цих птахів — не повітря, а вода. Розвиваючи швидкість до 40 кілометрів за годину, пінгвіни на повній підставі можуть змагатися з дельфінами.

Одного разу познайомившись і вибравши одне одного, пінгвін і пінгвіниця залишаються вірними одне одному на все життя. Але зустрічаються найбільш загартовані птахи лише в період розмноження. Незбагненно, як після довгих місяців розлуки самець знаходить кохану серед тисяч інших пінгвінів? Виявляється, за голосом. Вони трепетно і радісно поспішають одне до одного, виконуючи тільки їм зрозумілу пісню.

Виявляється, пінгвіни вельми чутливі до забруднення води, особливо до нафтових плям. Нафта забруднює пінгвінам пір'я і потрапляє у шлунок. Щорічно через це гинуть тисячі птахів. Крім цього, глобальне потепління і танення айсбергів загрожують життю птахів.

Підписатися:

Social comments Cackle

загрузка...