ІСТИНА І ТРАДИЦІЇ

Найбільший Будда у світі: Майтрея в Лешані

Велика Епоха

Найбільшим у світі буддою по праву вважають статую сидячого Будди Майтрея в Лешані, провінція Сичуань. Місцеві жителі називають її Да Фо, дослівно «Великий Будда», а також «Будда Гори». Цей найвищий у світі кам'яний будда велично сидить у скелі, стежачи за трьома річками біля підніжжя. Його висота — 71 м, а довжина тіла у плечах — 30 м.

По обидва боки велетня вирізьблені понад 90 кам'яних зображень бодхісаттв, будд, небесних птахів та левів, на вершині гори розташований храм, а також парк.

Цей унікальний комплекс визнаний пам'яткою Світової спадщини ЮНЕСКО (з 1996 року), а також входить до числа важливих культурних цінностей Китаю.

Щоденно сотні туристів приїжджають з усіх-усюд, щоб подивитися на найбільшого будду у світі.

Найбільшим у світі Буддою по праву вважають статую сидячого Будди Майтреї в Лешані. Фото: turj.ru
Найбільшим у світі Буддою по праву вважають статую сидячого Будди Майтреї в Лешані. Фото: turj.ru

Найбільшим у світі буддою по праву вважають статую сидячого Будди Майтреї в Лешані. Фото: turj.ru

Найбільшим у світі Буддою по праву вважають статую сидячого Будди Майтреї в Лешані. Фото: turj.ru
Найбільшим у світі Буддою по праву вважають статую сидячого Будди Майтреї в Лешані. Фото: turj.ru

Ногами Будда ніби впирається в річку. Фото: turj.ru

Будда Гори і Гори Будди

Емейшань — гори буддійські. Вони тягнуться на 200 кілометрів. Емейшань, а також Утайшань, Путошань і Цзюхуашань славляться як «гори чотирьох бодхісаттв». У давнину це було святе місце буддистів і даосів. З епохи Східна Хань по династію Цін тут збудовано більше 200 буддійських храмів, де жили тисячі ченців. Але донині збереглися лише десятки пам'яток. Це храми Баогоси, Ваньняньси, Сяньфенси, ставок Сісянчи, до них належить і статуя Да Фо.

Статуя Будди Майтреї висічена у товщі гори Лін'юньшань, де стікаються три річки провінції Сичуань — Міньцзян, Дадухе і Цін'іцзян. Божественне тіло його має воістину вражаючі розміри: висота статуї Будди — 71 м, висота голови — близько 15 м, довжина пальця руки — 8 м, довжина пальців ноги — 1,6 м, довжина носа — 5,5 м; тому його постать видно за кілька десятків кілометрів. Напівпзаплющені очі спрямовані на священну гору Емейшань, голова сягає вершини гори, а стопи ніби упираються в річку. У Сичуані склалася приказка: «Будда Гори і Гори Будди».

Усередині скульптурного твору налагоджена дивовижна система відведення води, яка невидима для відвідувачів, але працює й досі. Заховані у складках одягу, на руках, голові та грудях Будди гроти і канавки, захищають статую від руйнування.

Приблизно до середини XVII століття майже все тіло Великого Будди приблизно до самої голови було сховане, ніби під парасолькою, під тринадцятиповерховим храмом «Дасянге», який споруджено на скелях над статуєю. Спочатку він називався павільйоном Великого Образу. В епоху династії Мін він був зруйнований і досі не відновлений.

На горі, на рівні голови Будди розташована пагода душ заввишки 38 метрів, а також храмовий комплекс і парк. На стінах навколо гіганта видовбані зображення бодхісаттв (їх понад 90) і численні зображення будд.

На майданчику праворуч від маківки Будди розташовано скверик. Сюди вірні закохані приходять, щоб отримати від долі гарантію на нерозлучне спільне життя. Захопивши з собою звичайні навісні замки, вони чіпляють їх, замикають на огорожі і ключі викидають у прірву. З цього часу розлучення їм не загрожує — такий звичай.

4.jpg
4.jpg

Місцеві жителі називають статую Да Фо, дослівно «Великий Будда», а також «Будда Гори». Фото: turj.ru

9.jpg
9.jpg

Наверху, на рівні голови Будди розташована пагода душ заввишки 38 метрів, а також храмовий комплекс і парк. Фото: turj.ru

Легенда

Кажуть, бурхливі потоки трьох річок приносили багато лиха, загубивши не одне життя. За переказами лише після спорудження гігантської статуї Будди Майтреї ця проблема вирішилася. Одне з імен Майтреї ─ Володар Милосердний.

Будівництво статуї Будди в Лешані розпочав ченець на ім'я Хай Тун із храму Лін'юнь. У 713 році ─ у час правління династії Тан ─ він зібрав багатьох майстрів і почав вирубувати тут Великого Будду. Робота була колосальна і тривала 90 років. Ченець помер, коли статуя була наполовину готова. Роботу закінчили його учні.

За легендою, Хай Тун близько двадцяти років збирав гроші, необхідні для будівництва. Проте, коли він повернувся до рідного міста, місцева влада зажадала, щоб ченець віддав зібрані кошти для налагодження інфраструктури міста. Не маючи змоги протистояти, монах виколов собі очі, і вражені можновладці пішли геть, не заважаючи будівництву і ніяк не сприяючи йому.


10.jpg
10.jpg

Цей унікальний комплекс визнаний пам'яткою Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Фото: turj.ru

15.jpg
15.jpg

Лешань. Місто біля злиття трьох річок. Фото: ironromeo/Livejournal.com

Будда майбутнього

У буддистській філософії Майтрея — Виразник Вчення Будди, майбутній Учитель людства, що принесе нове Вчення. Це ─ єдиний бодхісаттва, якого шанують усі школи буддизму.

«Доброзичливий», «Прийдешній Учитель людства», «Бодхісаттва і Будда нового світу», «Люблячий», «Непереможний» ─ такі імена дали йому віруючі.

Буддисти вірять, що Майтрея з'явиться на Землі, досягне повного просвітлення і проповідуватиме чисту дхарму.

Статуя Будди Майтреї — тисячолітня пам'ятка. Сучасні статуї, вилиті з бронзи та міді не йдуть ні в яке порівняння з нею. Численні вирізьблені зображення Просвітлених збагачують незвичайний комплекс статуї, несучи крізь віки вірування і пошанування людиною богів.

На лоні дивовижної природи ─ гір, річок і лісів ─ Лешанський Будда велично сидить у Серединній землі між Небом та Землею.

Да Фо, творений десятиліттями величезними зусиллями, є і залишається для грядущих поколінь символом божественності і величі духу.