Кіноогляд: «Людина-вовк»

Пригадайте, колись Ентоні Хопкінс чарівно вимовив «ніколи не озирайся, минуле - суцільний жах». І це стосується історичних тварин студії Universal з часів їх розквіту.

Бенісіо Дель Торо і Емілі Блант у фільмі «Людина-вовк». Фото з сайту kinopoisk.ru
Режисер Кеннет Брена не зміг скласти докупи «Франкенштейна» так, щоб він став чимось більшим, ніж сукупність розкладених частин тіла. Стівен Соммерс зміг перетворити дивовижні здібності своїх «Мумії» та «Ван Хелсінг» лише на щось трохи більше, ніж комп'ютерні ігри з грою акторів. Але після двох років монтажу, коли дати прем'єри відкладалися частіше, ніж цикли місячного календаря, настав, нарешті, час випустити на волю і звіра Бенісіо.

Сюжет заснований на перевіреній і надійній формулі. Лоренс Талбот (Бенісіо Дель Торо) повертається до свого віддаленого сімейного особняка за розпорядженням вдови (Емілі Блант) свого вбитого брата після довгих років поневірянь по світу. У сварці зі своїм батьком (Хопкінс) він швидко з'ясовує, що його брат був замішаний у торгівлі з циганами і, що він один з багатьох, зниклих без вісті. З нагоди долі Талботу самому ледь вдається врятуватися після нападу жахливо огидного перевертня. Але ми всі знаємо, що це означає; незабаром, коли настане повний місяць, Талботу знадобиться щось більш серйозне, ніж бритва з потрійним лезом.

Важко зрозуміти, чому фільм так довго лежав на полиці, так як це напрочуд цікава і на рідкість захоплююча картина жахів, яка в цьому як раз чудово досягла успіху.

І як взагалі може не сподобатися такий виконавський склад? Дель Торо просто блищить у своєму замисленні, він прекрасний у ролі невдахи, на чиї плечі навалилися жахливі події. Гра, спіткнувшись лише раз, коли сценарій вказує шлях, що перевищує вигадку. Хопкінс теж на своєму місці в ролі висохлого патріарха і вічно з рушницею в руках, поруч з мовчазною Блант, чиї відносини з Дель Торо так не однозначні.

Режисер Джон Джонстон («Парк Юрського періоду 3») поступово підвищує напругу. Послідовність перевтілення відбувається не так, як у фільмі Ріка Бейкера «Американський перевертень в Лондоні», і це єдине візуальне погіршення. Але, все ж таки, дивлячись з позицій старої школи, знамениті криваві вилазки звіра - напад на циганський табір був вражаючим - щось жахливе, цього цілком достатньо, щоб ви завили у схваленні.