• Фоторепортаж: Пінгвіни. Хто вони?

  • Володимир Васьковський | Велика Епоха
    Четвер, 23 лютого 2006 року
Якщо ви не бачили і не знаєте, що таке або хто такий пінгвін, то вам напевно варто дізнатися про нього більше.

Пінгвіни - це птахи, які від природи просто не здатні літати, проте напрочуд вдало пристосовані до активного плавання й пірнання у воді. Їхні передні кінцівки перетворилися в ласти, у воді вони виконують функцію двигуна, ноги ж слугують кермом. Пір'яний покрив пінгвінів дуже густий і щільний, він перешкоджає проникненню води до тіла. Збереженню тепла сприяють, також відкладення жиру у поверхневому шарі шкіри.

Ходити пінгвінам досить важко, але якщо вони лягають на живіт і відштовхуючись за допомогою крил і ніг ковзають по сніжній поверхні, то наздогнати їх дуже складно. Вони також відмінно плавають і пірнають, і з дивовижною легкістю долають бурхливі хвилі відкритого океану - їхнього справжнього дому. На відміну від інших птахів, пінгвіни плавають виключно за допомогою крил, а витягнуті назад ноги використовуються як кермо.

Найбільшими серед представників пінгвіноподібних птахів є імператорські пінгвіни (Aptenodytes forsteri), які гніздяться на берегових льодах Антарктиди. Це дуже великі птахи, зріст яких сягає 120 см, а маса - близько 40 кг.

На відміну від своїх гігантських побратимів, найменші пінгвіни мають зріст близько 40 см і важать трохи більше 1 кг. У нас вони відомі як малі пінгвіни, а англійці називають їх пінгвінами-ельфами (fairy penguins). Живуть малі пінгвіни біля південного узбережжя Австралії, на берегах Тасманії, Нової Зеландії та на прилеглих островах.

Підписатися:

Social comments Cackle

загрузка...