• У Кенії помер передостанній самець рідкісного виду носорогів

  • «Останні з могікан»: популяція північних білих носорогів зазнала втрати
  • Аліна Варфоломєєва | Велика Епоха
    Субота, 22 листопада 2014 року
Північні білі носороги, яких в усьому світі налічувалось тільки 7 особин, понесли втрати: 17 жовтня в Кенії помер один з останніх самців цього підвиду (Ceratotherium simum cottoni).

Суні, представник підвиду північних білих носорогів

Суні, представник підвиду північних білих носорогів. Фото: TONY KARUMBA/AFP/Getty Images

Популяція білих носорогів опинилася на крок ближче до свого повного зникнення: їхніх представників можна запам’ятати поіменно.

Самець на прізвисько Суні був знайдений мертвим у своєму вольєрі. Йому було 34 роки, і це був перший північний білий носоріг, який народився у неволі в чеському зоопарку. У Кенії він жив у напіввільних умовах разом із трьома іншими представниками свого підвиду.

Працівники природного парку проведуть розтин тварини, щоб виявити причини її смерті.

Суні, представник підвиду північних білих носорогів

Суні, представник підвиду північних білих носорогів. Фото: TONY KARUMBA/AFP/Getty Images

На сьогоднішній день на планеті залишилось тільки 6 представників північних білих носорогів, і всі вони живуть в неволі. Двоє утримуються в зоопарку в Сан-Дієго: це 40-річна самка Нола, нездатна до розмноження через свій вік, а також самець Ангаліфу того самого віку. Його сіменем намагались штучно запліднити самок північного білого носорога, які утримуються в Кенії та Чехії, проте така операція була безуспішною.

Ще одна представниця підвиду північних білих носорогів, Набіре, мешкає у зоопарку Двур-Кралове у Чехії. Вона народилась у 1983 році й вважається нездатною до розмноження. Деякі дослідники припускають, що вона має один дієздатний яєчник, і намагаються використати її яйцеклітини для отримання ембріона північних білих носорогів у штучних умовах.

Ще троє білих носорогів, здатних до розмноження, живуть у кенійській природоохоронній зоні Ol Pejeta — це самець Судан і самки Фату й Наджін. Тварин перевезли до Кенії у 2009 році із чеського зоопарку, в якому вони утримувались. Двур-Кралове був єдиним зоологічним парком, в якому північні білі носороги дали потомство у неволі.

Фату та Набіре, самки північного білого носорога, у зоопарку Двур-Кралове

Фату та Набіре, самки північного білого носорога, у зоопарку Двур-Кралове. Фото: TONY KARUMBA/AFP/Getty Images 

Останні представники північних білих носорогів зникли у дикій природі в 2006 році. Вважається, що у Національному парку Гарамба в Конго вони стали жертвами браконьєрів.

Іншим підвидом білих носорогів є південні білі носороги (Ceratotherium simum), популяція яких налічує близько 20 тисяч особин. В останні роки серед зоологів світу точиться дискусія щодо того, чи є північні та південні носороги підвидом одного виду, чи їх потрібно розглядати як окремі види через фізичні та генетичні відмінності. Частина екологів пропонує дати можливість північним носорогам паруватись із південними, щоб зберегти хоча б частину генетичних особливостей підвиду, що вимирає. 
 

Інші види носорогів із різних країн світу також наближаються до небезпечної межі свого зникнення. Так, яванських носорогів (Rhinoceros sondaicus) налічується 58 особин, суматранських носорогів (Dicerorhinus sumatrensis) — менше 100 особин, чорних носорогів (Diceros bicornis) — до 5 тисяч особин, а індійських (Rhinoceros unicornis) — близько 2,5 тисяч представників.


Читайте також:
Топ-9 незвичайних істот, що населяють Галапагоські острови
Топ-10 незвичайних істот, що населяли давню Євразію
Несподіване відкриття: давні люди жили поруч із шаблезубими кішками
Підписатися:

Social comments Cackle

загрузка...