• Досьє: Вайнона Райдер / Winona Ryder

  • Epoch Тіmes Україна | Велика Епоха
    П'ятниця, 4 липня 2008 року
Американська актриса.
Дата народження: 29.10.1971
Сфера діяльності: Кіно
Повне ім'я: Вайнона Райдер (Winona Ryder)
Справжнє ім'я: Вайнона Лаура Хоровіц
Місце народження: Олмстед, Міннесота, США

Біографія

Вайнона Райдер народилася 29 жовтня 1971 року в окрузі Олмстед, штат Міннесота. Своїм ім'ям вона зобов'язана назві сусіднього міста Вайнона. Друге ім'я - Лаура - їй дали на честь дружини письменника Олдоса Хакслі, з якою приятелював її батько. Батьки Вайнони Сінді і Майкл Хоровіц - нащадки єврейських емігрантів з Росії та Румунії - належали до руху хіпі. Серед друзів сім'ї були прихильник ЛСД і «розширення свідомості» Тімоті Лірі (її хрещений батько) і поет-бітник Аллен Гінзберг.

Із семи років вона живе із сім'єю в поселенні-комуні поблизу міста Ельк, штат Каліфорнія. В комуні не було електрики й телебачення, тому Вайнона захопилася читанням. Сценічний псевдонім «Райдер», за її словами, взявся від прізвища співака Мітча Райдера, якого любив слухати батько.

Коли Вайноні виповнилось 10 років, батьки переїхали в місто Петалума, штат Каліфорнія. У перші шкільні дні її побили підлітки, що прийняли незграбну Вайнону з короткою стрижкою за хлопчика. Батьки вирішили, що дочці в цей рік краще вчитися вдома, і Вайнона перейшла на домашнє навчання. З 13 років вона відвідує акторські курси при American Conservatory Theater поблизу Сан-Франциско.

Незабаром Райдер помітили агенти з підбору акторів, і 1985 року вона вперше брала участь у кінопробах на роль дочки персонажа Джона Войта у фільмі «Квітка пустелі», правда, безуспішно. Проте завдяки агентству Triad artists вона привернула увагу режисера Девіда Зельтцера, який у 1986 році запросив зіграти в своєму фільмі «Лукас». Її гра в наступному фільмі «Кадриль» (1986) отримала позитивні відгуки. Роб Лоу, що грав її недоумкуватого друга, був номінований на Золотий глобус.

Першою помітною роллю Райдер стала участь у комедії Тіма Бертона «Бітлджюс» (1988), де вона грає дівчину - представницю субкультури «готів», яка бачить привидів, котрих грали Джина Девіс, Алек Болдуін і Майкл Кітон. У фільмі «1969» (1988) вона грає юну антивоєнну активістку.

У 1989 році Райдер знімається в культовому фільмі американських підлітків «Клан Хезерс», за сюжетом якого школярі Вайнона і Крістіан Слейтер вбивають однокласників, що третирували їх, маскуючи смерть під самогубство. У тому ж році вийшов фільм «Вогненні кулі» про музиканта Джері Лі Люїса, який одружився із своєю 13-річною кузиною. За виконання ролі Майри Райдер отримала свою першу професійну нагороду Young Artist Awards.

У 1990 році Райдер з'явилася в трьох фільмах. Вона отримує головну роль у фільмі Бертона «Едвард - руки-ножиці». Джоні Депп, партнер по фільму, стає її бойфрендом. Це був останній фільм, в якому вона грала підлітків. За роль у фільмі «Русалки», де грали Шер і Крістіна Річчі, вона отримує номінацію на Золотий глобус. Крім того, вона знялася в драмі «Ласкаво просимо додому, Роксі Кармайкл». Райдер також запропонували роль дочки дона Корлеоне у фільмі Френсіса Форда Копполи «Хрещений батько 3». Проте через хворобу їй довелося відмовитися. Роль у «Хрещеному батьку» отримала дочка режисера - Софія Коппола.

Після ролі водія таксі, що мріє стати механіком, в першому епізоді картини «Ніч на Землі» (1991) незалежного режисера Джима Джармуша Райдер з'явилася в іншому фільмі Копполи - «Дракула» Брема Стокера в ролі Міни Харкер. Потім була роль в екранізації роману Ізабель Альєнде (племінниці Сальвадора Альєнде) «Будинок духів» (1993), де знімались Мерілу Стріп, Джеремі Айронс, Гленн Клоуз, Антоніо Бандерас.

За роль у фільмі Мартіна Скорсезе «Епоха невинності» (1993) по роману Едіт Уортон Райдер отримала премію Золотий глобус і номінацію на Оскар. У 1994 році знялася у фільмі екранізації роману американської письменниці «Маленькі жінки» Луїзи Мей Олкотт. Роль принесла їй номінацію на Оскар. У тому ж році вона знялася в комедії Бена Стіллера «Реальність кусається».

Невдалим виявився її наступний фільм «Хлопці» (1996). Підписавши контракт на участь у картині з робочою назвою The Girl You Want, Райдер виявила, що сценарій піддався значним змінам, проте за умовами контракту вона не могла відмовитися від ролі. В результаті розбіжностей фільм вийшов із затримкою і обмеженим релізом.

У 1995 році Райдер озвучувала щоденник Ганни Франк, отримавши номінацію на премію Греммі.

У 1996 році Райдер знялася разом із Деніелом Дей-Льюїсом в екранізації п'єси Артура Міллера «Суворе випробування» про судовий процес над «салемськими відьмами», граючи дівчину, яка з відчуття помсти навмисно звела наклеп на свого колишнього коханця. Райдер грала невелику роль у режисерському дебюті Аль Пачіно - документальній стрічці «У пошуках Ричарда». Наступного року Райдер зіграла в трилері «Чужі 4: Воскресіння» (1999) з Сігурні Уївер.

У 1998 році Райдер була членом журі Канського кінофестивалю.

У 1999 році вона виконала головну роль у драмі «Перерване життя», де Райдер виступила виконавчим продюсером. Фільм поставлений по щоденнику дівчини, яка в 17 років намагалася заподіяти собі смерть і потрапила до психіатричної лікарні. Картина, де ролі другого плану зіграли Анджеліна Джолі, Ванесса Редгрейв, Вупі Голдберг, була благодушно зустрінута критиками, проте отримала скромні касові збори. Анджеліна Джолі, що грала агресивну пацієнтку клініки, отримала премію Оскар і Золотий глобус.

У 2000 році Райдер знімається в мелодрамі «Осінь у Нью-Йорку» з Ричардом Гіром. Картина була розкритикована, а акторський дует Райдер-Гір був номінований на антинагороду Золота малина як найгірша пара. У тому ж році вийшов фільм жахів «Душі, що заблукали», знятий ще в 1998 році, де з'явився її брат Юрій. Обидві картини провалилися в прокаті.

У 2000 році Райдер отримала зірку на Алеї слави в Голлівуді.

У 2002 році Райдер знімається в комедії «Мільйонер мимоволі», знов отримавши номінацію на Золоту малину. Фільм, проте, зібрав більше 170 мільйонів доларів у світовому прокаті. Вона також грає епізодичні ролі у фантастичному фільмі Сімона з Аль Пачіно і картині італійського режисера Азії Ардженто «Курчата» (2004).

Після довгої перерви Райдер з'являється в 2006 році в анімаційному фільмі Ричарда Лінклейтера «Помутніння» за романом Філіпа К. Діка і в комедії «Премія Дарвіна», прем'єра якої відбулася 27 січня 2007 року на кінофестивалі Санденс. 10 січня на фестивалі Санденс відбулася прем'єра комедії «Десять», де партнерами Райдер є Джесіка Альба і Фамке Янссен. Почалися зйомки Alpha Numeric, у 2008 році очікується реліз комедії Sex and Death 101.

Фільмографія Вайнони Райдер

2007 Alpha Numeric
2007 Sex and Death 101
2007 Десять (The Ten)
2006 Помутніння (A Scanner Darkly)
2006 Премія Дарвіна (The Darwin Awards)
2004 Курчата (The Heart Is Deceitful Above All Things)
2003 The Day My God Died (голос)
2002 Сімон (S1m0ne)
2002 Мільйонер мимоволі (Mr. Deeds)
2002 Saturday Night Live (Episode #27.20 - епізод) - шоу
2001 Друзі (Friends) (The One with Rachel's Big Kiss - епізод) - серіал
2000 Strangers with Candy (The Last Temptation of Blank - епізод) - серіал
2000 Душі, що Заблукали (Lost Souls)
2000 Осінь в Нью-Йорку (Autumn in New York)
1999 Перерване життя (Girl, Interrupted)
1998 Знаменитість (Celebrity)
1997 Чужий 4: Воскресіння (Alien: Resurrection)
1996 Суворе випробування (The Crucible)
1996 Dr. Katz, Professional Therapist (голос) (Monte Carlo - епізод) - серіал
1996 У пошуках Річарда (Looking for Richard)
1996 Хлопці (Boys)
1995 Клаптева ковдра (How to Make an American Quilt)
1994 Маленькі жінки (Little Women)
1994 Сімпсони (The Simpsons) (голос) (Lisa's Rival - епізод) - серіал
1994 Реальність кусається (Reality Bites)
1993 Будинок духів (The House of the Spirits)
1993 Епоха невинності (The Age of Innocence)
1992 Дракула (Dracula)
1991 Ніч на Землі (Night on Earth)
1990 Русалки (Mermaids)
1990 Едвард руки-ножиці (Edward Scissorhands)
1990 З поверненням додому, Роксі Кармайкл (Welcome Home, Roxy Carmichael)
1989 Великі вогненні кулі (Great Balls of Fire!)
1989 Смертельне захоплення (Heathers)
1988 1969
1988 Бітлджус (Beetle Juice)
1987 Кадриль (Square Dance)
1986 Лукас (Lucas)

Джерело:
Сутки

Підписатися:

Social comments Cackle

загрузка...