Кіноогляд: «Персі Джексон і викрадач блискавок»

Він - розгублений молодий хлопець, що володіє надприродними здібностями, яких сам не усвідомлює, відправлений в таємничий табір для таких самих обдарованих хлопців.

Кадр з фільму «Персі Джексон і викрадач блискавок». Фото з сайту kinopoisk.ru
Чому ж це звучить так знайомо? Дійсно, світ Персі Джексона не тільки схожий на той, в якому живе Гаррі Поттер, у фільма навіть той самий режисер, який зняв «Гаррі Потер і філософський камінь». Тим не менше, грецькі міфологічні атрибути романів Ріка Ріордана надають зовсім інший аромат «Персі Джексону і викрадачеві блискавок» Кріса Коламбуса, фільму, чия прем'єра відбулася нещодавно.

Персі Джексон зовсім не щасливий юнак. Він страждає від синдрому дефіциту уваги, дислексії і дійсно мерзотного вітчима. Тим не менш, він має внутрішню природжену здатність читати давньогрецькою і здатний затримати дихання під водою на довгий час, що не властиво для людини.

Істина в тому, що він напівбог, син смертної жінки і Посейдона, грецького Бога моря. Але сам Джексон про це ще не здогадується, тому він трохи здивований, коли на нього починають нападати міфологічні чудовиська.

Коли зникають вогненні стріли Зевса, Джексон, як один з кілька напівбогів, потрапляє під підозру. Це також робить Джексона метою тих, хто сумнівається що е Бог Олімп. На щастя, з'ясовується, що у Джексона є покровитель Гровер, сатир (наполовину козерог, наполовину людина), замаскований під нібито немічного шкільного товариша.

Не дивлячись на атаки з боку Мінотавра, Гровер (наполовину бик, наполовину людина) приводить Джексона в табір полукровок «Hogwartsesque», але ще до цього місіс Джексон, була скинута вниз в підземне царство. Безумовно, це для молодого героя створює необхідність кинутися на пошуки: витягнути маму з жахів підземелля і успішно запобігти виникненню війни між Богами, що могло б розірвати світ на частини.

Дивно, що Коламбус взявся за «Персі Джексона» після того, як відмовився від крісла режисера в майбутніх фільмах про Гаррі Поттера, адже між двома цими фільмами можна провести незаперечні паралелі. Матеріал, безумовно, схожий у постановці сцен з магічними перетвореннями, які досить вражаючі, але ніколи не надто важкі для сприйняття. Щодо атмосфери і сюжету, перший фільм про «Джексона» більше підійде для читачів Поттера, які по-старше і дійшли до трохи похмурих, більш пізніх романів.

Логан Лерман, що представив дійсно привабливий образ у картині «Мій єдиний», привніс свою частку привабливості і в «Викрадач блискавок», як головний герой фільму. Більш самовпевнений ніж Поттер, але й більш симпатичний, ніж докучливий хлопець з «Телепорт», Джексон наділений сильними природженими здібностями, не дивлячись на те, що він лише несміливий підліток.

З усього знаменитого виконавського складу, найкращі, мабуть, Стів Куген і Розаріо Доусон, безсовісно попсувавши підземельний ландшафт, як Аїд і його образлива дружина Персефона.

У «Викрадачі блискавок» є все, чого тільки ви могли б бажати. Це фільм повний спецефектів, створених вручну, розрахований на молодіжну аудиторію. Батьки, які супроводжують своїх чад, знайдуть картину дійсно розважальною, але не чарівною. Їм швидше сподобається тема любові і здатності жертвувати собою, а також передане глядачам попередження не судити про книгу за її обкладинку, тому що який-небудь неохайний чоловік в інвалідному кріслі може виявитися замаскованим кентавром (наполовину людина, наполовину кінь).