Кіноогляд: «Острів проклятих»

Пристебніть ремені безпеки і приготуйтеся до шаленої гонки, в якій у вас буде відчуття, що ви пересуваєтеся по коридорах, що звужуються і проходячи кожен з них за спиною будуть закриватися двері. Єдина можливість вибратися назовні - пробитися крізь осередок темряви, повну страшних криків нічну темряву й божевілля.

Кадр з фільму 'Острів проклятих'. Фото з сайту kinopoisk.ru
«Острів проклятих» містить усі елементи, характерні фільмам Скорсезе - темряву, привабливі персонажі; динамічну дію; явне, але небезпричинне насильство, і можливість заглянути в темні куточки людської душі. Можливо, досить несподіваними здадуться невловимі повороти й віражі людської свідомості при зустрічі з страхітливими таємницями, які лякають спогадами, і в глибині душі відкидаємо істину, поховану у свідомості.

Історія відбувається під час урагану в госпіталі для душевно хворих злочинців (під час підозрілого психіатричного лікування), що перебувають на острові.

Тедді Деніелс (Леонардо ДіКапріо), благородний ветеран Другої світової війни й далекоглядний маршал США прибуває, щоб розслідувати зникнення із закритого приміщення потрійного вбивці (Емілі Мортімер). Незабаром Деніелс виявляє, що з посиленням урагану він опиняється повністю відрізаним від зовнішнього світу, і навколо нього і його нового партнера (Марк Руффало) все більше звужується якесь зловісне коло. Чим хоробріше Деніелс пускається в розслідування, тим ясніше усвідомлює існування таємниці. Він починає побоюватися, що йому ніколи не дозволять покинути острів.

Винахідливий режисер Мартін Скорсезе відомий такими фільмами. як «Таксист», «Скажений бик», «Славні хлопці», «Банди Нью-Йорка», «Авіатор», і своїм останнім творінням, що принесло йому «Оскара» - «Відступники». «Острів проклятих» - така собі суміш готичного роману, примарної атмосфери і класичного трилера, належить до такого роду фільмів, які мені подобаються.

Разом із сильною акторською командою з ДіКапріо, Руффало, Мортімером, Кінгслі, Уїльямсом, Кларксоном і Максом фон Сюдов Скорсезе заманює нас у таємничий світ, який одночасно і темниця ув'язнення і позбавлення. Змальовуючи свого вразливого героя, ДіКапріо виконав прекрасну роботу. Серце розривається, спостерігаючи, як цей благородний охоронець закону починає сумніватися у своєму усвідомленні істини.

Місце, в якому розгортаються події, це середовище, де душевнохворі могли б оздоровитися, якщо до них ставитися по-людськи, а не як до ув'язнених. Застосування психотропних медикаментів і перебування в обмеженому просторі відбивається на них. З вражаючою точністю Скорсезе малює нам цей похмурий світ, який більшість з нас, на щастя, ніколи не побачить, - побачене нас ніби паралізує. Назовні проявляється таємний параноїдальний та найбезглуздіший темперамент, представляючись чимось ще більш таємничим. Візуально шокує реалістично показане оточення психічно хворих у середині 20-го століття.

Завдяки чудовим емоційно забарвленим образам високопрофесійних акторів навіть у невеликих ролях, напруга зберігається весь час показу картини. Заплутаність і тонкість відчуттів і взаємин підносяться реалістично, але ненав'язливо, не даючи явних оцінок, залишаючи глядачеві можливість зробити висновки самому.

Мені сподобалося відхилення від яскравого реалізму, яке часто спостерігається в роботах Скорсезе. У сирому і сірому закладі лікарні уявний духовний світ починає випаровуватися. Вигадка і реальність так змішалися, що я став сам не довіряти своїм відчуттям. Чудово те, що неможливо здогадатися про істину до самої фінальної сцени. Це необхідно бачити.

Алекс Декрой, Велика Епоха