• Ведмедя ПАНДУ називали єнотом?

  • Понеділок, 27 березня 2006 року
У 1825 році був відомий всього один вид панди (мала панда), яку зарахували до сімейства єнотових. У 1869 році Французький місіонер і природодослідник Ж. П. А. Давід прислав в паризький Музей природної історії опис, шкуру і скелет чорно-білого ведмедя. Коли її розстелили на підлозі, подумали, що вона зшита майстерним майстром з великих шматків звіриного хутра чорного і білого кольору. Шкуру розглядали, але ніяких слідів з'єднання не виявили. Деякі фахівці вважали, що хутро на шкурі забарвлене, а насправді вона належала ведмедеві.

За зовнішню схожість із звичайним ведмедем тварину назвали «бей-шунг» (білий гірський ведмідь), а за характером живлення (харчуються в основному бамбуком) дали назву бамбуковий ведмідь. Зоологи вивчивши анатомічні особливості тварин, віднесли його до сімейства єнотових і назвали великою пандою.

У великої панди чорні або темно-бурі вуха, «окуляри» навколо очей, мочка носа, губи і кінцівки, а решта тіла біла, іноді з рудуватим відливом. Морда малої панди майже біла з рудувато-бурою смугою, що перетинає очі та йде від них навколо рота. Решта тіла руда або горіхова зверху і рудувато-бура до чорного знизу. Пухнастий хвіст з рудими і жовтуватими кільцями, що чергуються.

За допомогою біохімічних аналізів через довгий час вдалося встановити істину – велика панда повернулася в «лоно ведмедів».

Про розмноження великих панд довго не було нічого відомо, поки у вересні 1963 року в Пекінському зоопарку не народився малюк вагою 142 грами. Ріс він дуже швидко і до п'яти місяців набрав десять кілограмів. Малюка назвали Мін-Мін, тобто «блискучий». Перші десять днів після народження самка не відпускала його від себе. Двомісячного дитинчату вона перекидала з лапи на лапу, граючи їм як лялькою. У три місяці Блискучий став пересуватися самостійно – мати засне, а він на прогулянку, але вона швидко прокидалася, вмить знаходила своє чадо і тьопала лапою. У вересні 1964 року та ж самка народила другого малюка, і вчені змогли визначити, що своїх дитинчат великі панди виношують близько 5 місяців.

Великі панди у молодому віці дуже грайливі, добродушні, забавні, багато рухаються, приймають самі незвичайні пози: можуть стояти на голові, допомагаючи при цьому собі передніми лапами, відмінно перекидаються через голову, вправно лазять по гратах і сітках, сходах, канатах, жердинах. Передніми лапами вони утримують м'ячі, емальовані і алюмінієві миски в очікуванні, коли їх наповнять їжею. До людей відносяться без всякої ворожості, проте при грі й метушні відчуття міри не знають, можуть випадково схопити зубами, подряпати кігтями передніх лап і придавити до стіни. Але разом з тим вони добре приручаються, швидко запам'ятовують дані їм клички.

У природі вони надзвичайно обережні. Людей бояться, але буддійським ченцям, що живуть у високогірних храмах, вдавалося приручати молодих і навіть дорослих панд. Звіри приходили до них поодинці та навіть групами, брали ласощі і підпускали до себе на декілька метрів.

В середині 1990-х років в природі залишалося не більше 1000 особин великих панд. Зображення цього чудового звіра стало емблемою Міжнародного фонду охорони дикої природи.

ПАНДИ - назва двох видів ссавців, схожих один на одного зовні і по способу життя, але що відносяться до різних сімейств. Велика панда, або бамбуковий ведмідь, завдовжки 1,5 м (не рахуючи 12-сантиметрового хвоста) важить 160 кг Вага малої панди всього 6 кг, а довжина голови і тулуба 65 см, хвоста – 50 див. Обидва види харчуються в основному бамбуком і живуть на висоті 2000-4000 м над у.м.

Підписатися:

Social comments Cackle

загрузка...