• Осиротілих дитинчат морського слона виходжують в зоопарку Сан-Франциско

  • Неділя, 29 квітня 2007 року

Вперше дослідники наштовхнулися на дитинча морського слона на ім'я Тамара на островах Фараллон, за 27 миль від берега Сан-Франциско. Коли його виявили в Санта-Крузі після того, як воно пропливло більше тижня від острова Фараллон до Санта-Круза, дитинча було в такому трагічному стані, абсолютно виснажене і покрите нафтою, що його рятівники подумали, що воно не виживе.

«Тамара стала першим дитинчам морського слона, врятованим під час періоду появи на світ нового потомства, який зазвичай триває з початку березня і до кінця червня», - розповідає Джесіка Хсу з  Центру морських ссавців.

Співробітники цього Центру та добровольці рятують дитинчат морських слонів, які виявляються поза зоною їхніх природних міграцій, за 600 миль уздовж північної та центральної частини Каліфорнійського узбережжя. Знайдені на скелястому морському узбережжі, викинуті штормами і відставши від матерів, дитинчата важать значно нижче за норму, не можуть їсти і перетравлювати рибу. «Зазвичай ми знаходимо 60 - 100 морських слонів у сезон, і перші 72 години витрачаємо на те, щоб відновити їх зневоднений організм, і лише потім даємо рибу», - говорить співробітниця Центру Мішель Бласкоу.

Ось уже другий рік поспіль зоопарк Сан-Франциско пропонує ще більше місця дитинчатам морського слона для плавання і відновлення перш ніж їх повернуть у дику природу. «Ось тут ми бачимо першу партію, - показує Хсу на чотирьох морських слоненят, які плавають у басейні зоопарку. - Вони були направлені з Центру морських ссавців, де пройшли перший етап відновлення, після чого вони готові їсти рибу».

У басейні плавали і пірнали грайливі дитинчата з ногами-плавниками, показуючи з-під води широкі круглі мордочки з великими очима. Але закричали чайки, передчуваючи початок їхньої годівлі та сподіваючись поласувати залишками риби. «Як тільки морські слони починають постійно їсти рибу, ми складаємо для них розклад годівлі, який на день складає приблизно 10 відсотків від їхньої маси тіла, щоб вони досягли потрібної ваги», - прокоментував Бласкоу.

Ластоногі дитинчата залишаться в зоопарку протягом, принаймні, трьох-чотирьох тижнів, де їх годуватимуть оселедцем для розвитку м'язової маси і накопичення жиру. Вони набирають значну кількість жиру для прошарку, необхідного для виживання в холодній воді Тихого океану. «На цьому етапі ненажерливі дитинчата важитимуть близько 150-200 фунтів, і їхні плавники не зможуть торкнутися землі, - говорить Хсу, - вони стануть досить великими».

Коли дитинчата будуть готові повернутися в океан, їх вивезуть із зоопарку Сан-Франциско і випустять у місці Рейєс Національного узбережжя в окрузі Марін або в Морській резервації Фітжеральд округу Сан Матео.

Північний морський слон - другий за величиною представник тюленячих у світі. Хоча вони дуже моторні у воді, морські слони досить незграбно переміщаються сушею, тьопаючи всім тілом. Дитинчата народжуються з чорним волосяним покривом, який зазвичай линяє до кінця грудного вигодовування, перетворюючись на лиснючий сріблясто-сірий покрив. У віці приблизно трьох-п'яти років, у самців морського слона розвиваються великі носи, які нагадують хобот слона. Дорослі самці можуть вирости до більш ніж 13 футів (4 м) в довжину і важити до 4 500 фунтів (2000 кг).

«Зараз Центр морських ссавців знаходиться на реконструкції, і ми вдячні зоопарку за те, що вони надали дитинчатам більше місця для плавання, звільняючи місце в Центрі для критичних пацієнтів», - сказала Хсу.

Іван Велінов. Велика Епоха

Підписатися:

Social comments Cackle

загрузка...