• Слон - найбільша тварина

  • Ганна Аллен | Велика Епоха
    Четвер, 24 березня 2011 року
Слон - найбільша тварина. Він не хижак, а вегетаріанець, але вважається найнебезпечнішим  звіром у місцях свого проживання.
 
Вони мешкають в Африці й Азії. Африканські слони істотно відрізняються від азіатських родичів.
 
Африканські особини крупніші за азіатських, вага самця досягає 7 тонн, довжина 7,5 метрів, а зріст 3,5 метра. На їхньому тілі менше вовни. Бивні є як у самців, так і у самок. У азіатських слонів бивні мають тільки самці. Вага самця 5,4 тонни, зріст 3,5 метра. Тривалість життя слонів становить 60-70 років, у неволі до 80 років. Усі слони занесені до Червоної книги.
 
У найбільшої тварини дуже незвичайний ніс-хобот. Насправді хобот - це зрощений ніс і губа. Слон може набрати в хобот 10 літрів води для пиття або купання. Так само слони набирають хоботом пил і роблять собі пиловий душ. Коли слон лежить у воді, він виставляє хобот вгору, щоб дихати. Вони чудово плавають і можуть пересуватися по дну водойми. Слони користуються гнучким хоботом, щоб брати і переносити різні предмети, обривати листя.
 
У слонів поганий зір, вони бачать на відстані до 20 метрів, зате добре чують і тонко вловлюють запахи. У кожного слона малюнок на поверхні вух відрізняється від інших.
 
Найбільші тварини - стадні. Вони разом харчуються, купаються, мігрують. Стадом керує стара самиця. Коли вона помирає, її місце займає друга за віком самиця. Слони сплять, тісно притулившись один до одного, щоб відчувати себе в безпеці.
 
На найбільших тварин часто полюють люди. Їм потрібні бивні, дорогоцінна слонова кістка. Бивні слонів - це подовжені різці. Слоненята народжуються з молочними різцями, які протягом року змінюються корінними. Ось ця пара різців перетворюється на бивні. В африканського слона бивні досягають 2-2,4 метра в довжину і важать до 75 кілограмів. У індійських слонів бивні всього 1,5 метра в довжину і важать до 30 кілограмів.
 
Найбільші тварини змушені багато їсти, тому що їхня травна система може переварити лише 40% їжі, що надходить. Дорослий слон з'їдає щодня близько 140-270 кілограмів листя і трави.
 
Уже багато сотень років люди намагаються приручити найбільших тварин. В Індії слони мародерствують на полях. Вони можуть за декілька хвилин знищити весь врожай. Тому місцеві жителі ведуть зі слонами боротьбу за їжу. За релігійним переконанням вбивство слонів заборонено, а відстріл протизаконний. Індійці чергують на полях, відганяючи слонів камінням, вогнем і криками. Але бувають і нещасні випадки. Індійські слони щорічно вбивають до 250 чоловік, а це в три рази більше, ніж тигри.
 
Африканські слони найбільш агресивні в шлюбний період. В Африці від нападу слонів більше гине людей, ніж від левів. Найбільші тварини не хочуть вбивати. Зазвичай люди виявляються не в тому місці і не в той час. Або загрожують тварині, або потомству ...

Підписатися:

Social comments Cackle

загрузка...